ТОП-8 правил профілактики захворювань нирок

ТОП-8 правил профілактики захворювань нирок

За оцінками фахівців, хронічна хвороба нирок зачепила понад 850 мільйонів людей в усьому світі. За прогнозами, до 2040 року вона стане п'ятою за значимістю причиною втрати років життя.

Існує кілька рекомендацій для зниження ризику розвитку захворювань нирок.

Ось ТОП-8 правил:

1.     Підтримуйте фізичну форму, будьте активні

Це допоможе підтримувати ідеальну масу тіла, знизити кров'яний тиск і ризик хронічного захворювання нирок. Спільний марш "У русі за здоров'я нирок" – це всесвітня ініціатива, в якій беруть участь знаменитості та професіонали, які пересуваються пішки, бігом і на велосипеді. Чому б не приєднатися до них – будь-яким зручним для вас способом!

2.     Дотримуйтеся здорової дієти

Це збереже нормальну вагу, допоможе знизити кров'яний тиск, запобігти діабету, хворобам серця та іншим станам, пов'язаним із хронічною хворобою нирок. Зменшіть споживання солі. Рекомендоване споживання натрію становить 5-6 грамів солі на день. Це включає в себе сіль, що вже міститься в готових продуктах. Щоб скоротити споживання солі, обмежуйте кількість оброблених і рафінованих продуктів. Контролювати споживання солі буде легше, якщо ви готуватимете їжу вдома зі свіжих інгредієнтів.

3.     Перевіряйте та контролюйте рівень цукру в крові

Близько половини людей, які страждають на діабет, не знають, що в них діабет. Тому необхідно перевіряти рівень глюкози в крові в рамках загального огляду організму. Це особливо важливо для людей середнього та похилого віку. Приблизно в половини діабетиків розвивається ураження нирок, але цьому можна запобігти, якщо контролювати рівень цукру в крові.

4.     Перевіряйте та контролюйте свій кров'яний тиск

Близько половини людей з високим кров'яним тиском не підозрюють, що в них високий тиск. Тому важливо регулярно вимірювати артеріальний тиск. Високий кров'яний тиск може пошкоджувати нирки, особливо коли він пов'язаний з іншими факторами, такими як діабет і серцево-судинні захворювання. Цей ризик можна знизити за допомогою контролю артеріального тиску. Нормальний рівень артеріального тиску в дорослої людини становить 120/80. Гіпертонію діагностують, якщо під час вимірювання у два різні дні показники систолічного артеріального тиску в обидва дні становлять ≥140 мм рт. ст. та/або показники діастолічного артеріального тиску в обидва дні становлять ≥90 мм рт. ст. (ВООЗ). Якщо артеріальний тиск підвищений, вам слід проконсультуватися з лікарем, щоб обговорити необхідність зміни способу життя та медикаментозного лікування.

5.     Приймайте відповідну кількість рідини

Адекватне споживання рідини залежить від багатьох чинників, включно з фізичними вправами, кліматом, станом здоров'я, вагітністю або грудним вигодовуванням. Зазвичай це становить 8 чашок або приблизно 2 літри на день для здорової людини в комфортних кліматичних умовах. Цю кількість необхідно збільшувати при спекотному кліматі. Вам може знадобитися коригування споживання рідини, якщо у вас є захворювання нирок, серця або печінки. Порадьтеся з лікарем, який обсяг рідини слід вживати відповідно до вашого стану.

6.     Не паліть

Куріння уповільнює кровопостачання нирок, що знижує їхню здатність нормально функціонувати. Куріння також збільшує ризик розвитку раку нирки приблизно на 50 відсотків.

7.     Не приймайте регулярно протизапальні та знеболювальні таблетки

Такі поширені ліки, як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) або знеболювальні (наприклад, ібупрофен), можуть пошкодити нирки, якщо приймати їх регулярно. Якщо у вас є захворювання нирок або порушена їх функція, приймання лише кількох доз може пошкодити нирки. У разі сумнівів проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом.

8.     Перевірте функцію нирок, якщо у вас є один або кілька факторів "високого ризику":

·        діабет

·        гіпертонія

·        ожиріння

·        сімейна історія захворювання нирок

Заказать сейчас