Нирки і пиво

Нирки і пиво

У пива є свої шанувальники і противники, особливо якщо йдеться про смакові переваги. Думки про користь чи шкоду пива для здоров'я також розходяться.

Давайте разом розберемося в питанні: як пиво впливає на нирки?

Існує думка, що регулярне та помірне вживання пива знижує ризик утворення каменів у нирках на 40%. Це підтверджують кілька невеликих досліджень. Причина цього невідома, але пояснюється тим, що пиво є сечогінним засобом. Часте сечовипускання, своєю чергою, може сприяти виведенню піску з нирок і зменшенню щільності сечі.

Це твердження стосовно пива містить кілька суттєвих протиріч.

По-перше, не вказано точної кількості випитого пива, і в різних людей можуть бути різні уявлення про те, що означає пити в міру.

По-друге, для профілактики утворення каменів у нирках дійсно важливо пити достатню кількість рідини, але пиво – далеко не найкращий вибір. Причина цього полягає в тому, що алкоголь (етанол), який міститься в пиві, зневоднює організм. Зневоднення може призвести до збільшення щільності сечі і, відповідно, концентрації каменеутворювальних речовин.

По-третє, хімічний склад пива містить органічні кислоти та кальцій. Відомо, що солі оксалату кальцію є найпоширенішим видом каменів у нирках. Крім того, пиво містить пурини, які сприяють утворенню уратів у нирках. Це не означає, що камені в нирках не будуть утворюватися, якщо відмовитися від вживання пива. Якщо утворення каменів уже є проблемою, то, ймовірно, варто обмежити споживання пива.

І останнє протиріччя. Пиво збільшує кількість непотрібних калорій в організмі, що призводить до збільшення маси тіла. Ожиріння – ще один фактор ризику утворення каменів у нирках.

Багато людей вважають, що пиво, як слабоалкогольний напій, практично не завдає шкоди організму, тому часте вживання пива нешкідливе. Однак насправді часте вживання пива завдає величезної шкоди всьому організму, особливо ниркам.

Гостра ниркова недостатність (ГНН) може розвинутися в будь-який момент під час вживання великої кількості етанолу, особливо якщо пиво поєднується з міцнішим алкоголем. У разі сильного вживання алкоголю настає період поліурії (рясного виділення сечі), за яким слідує зневоднення з втратою таких електролітів, як калій, натрій, кальцій і фосфор. Причиною ГНН може бути також токсичний вплив на ниркові канальці метаболіту етанолу – ацетальдегіду, що призводить до звуження внутрішньоканальцевого просвіту та ішемії. Це може призвести до коми та гострої ниркової дисфункції.

Не слухайте порад про те, що пиво може допомогти вийти дрібним камінцям, особливо якщо ви вже насилу мочитеся і відчуваєте біль. Якщо сечовід закупорений каменем і нирка виробляє таку кількість сечі, що вже не може її вивести, загальний стан стає ще болючішим: можуть з'явитися блювота, слабкість, неможливість сечовипускання.

Давайте відповідально поставимося до свого здоров'я: для лікування та профілактики сечокам'яної хвороби існують препарати, які набагато дешевші та безпечніші, ніж регулярне вживання пива. Пиво – це алкогольний напій, який шкодить ниркам, печінці та серцю.

Чи не занадто дорога ціна за вимивання каменю?

Заказать сейчас