Вік жінки і її вага

Вік жінки і її вага

З віком в організмі жінки відбувається повна перебудова ендокринної системи і різке зниження статевих гормонів.

Основна скарга жінок після 40 років – це набір ваги. Цей фактор впливає не тільки на зовнішній вигляд, а й на психологічний стан жінки. Пацієнтки часто скаржаться лікарям на те, що утримувати вагу стає все більшою проблемою.

Чому це пов'язано з віком?

Річ у тім, що зі зміною гормонального фону знижується утворення естрогенів, які синтезуються в жировій тканині за допомогою спеціальних ферментів. Відкладення жиру – це захисна реакція організму на зниження статевих гормонів. Найчастіше це помітно в районі живота – жирове «рятівне кільце» – депо ферментів з вироблення естрогенів.

Синтезуємо естрогени

Клімакс у перекладі з грецької означає «сходи» або «щабель». Багато проблем, які накопичилися в організмі з молодості, можуть призвести до неприємностей саме в цей зрілий період. Це може бути пов'язано із зайвою вагою, щитоподібною залозою, органами шлунково-кишкового тракту, особливо зі станом печінки та жовчного міхура. Ритм і характер харчування набувають більшого значення, ніж раніше.  Наприклад, для утворення естрогенів необхідно вживати продукти, що містять жири: нормальний синтез і відтік жовчі сприяють формуванню жіночих статевих гормонів з цих жирів у подальшому.

Які мають бути жири?

Лікарі рекомендують вживати якісні жири тваринного та рослинного походження. У невеликих кількостях необхідно їсти сало, вершки, масло, жирну рибу, сметану, сир. У рослинній їжі бажано віддавати перевагу омега-3 жирним кислотам, співвідношення омега-3 до омега-6 має бути 2:1. До джерел цих жирних кислот належать нерафіновані рослинні олії, авокадо, тофу, насіння, горіхи.

Багато жінок намагається знизити кількість холестерину і дотримуються гіпохолестеринових дієт, забуваючи, що холестерин бере участь в утворенні стероїдних гормонів.

Інші чинники, що впливають на вагу

Якість сну і стрес безпосередньо впливають на набір ваги. Яєчники краще функціонують, коли наднирники здорові та виробляють гормони стресу в межах добових коливань. Врівноважений стан допомагають підтримувати заняття спортом. Вони сприяють утворенню серотоніну та інших гормонів радості, покращують обмінні процеси в організмі.

Зниження рівня естрогенних гормонів безпосередньо пов'язане зі зниженням рівня серотоніну. Не потрібно піддавати себе виснаженню в спортивному залі, достатньо фізичної активності, яка приносить задоволення: ходьба, фітнес, йога, легкі пробіжки.

Конституціональні особливості теж відіграють свою роль.  Лікарі стверджують, що якщо жінка з надмірною вагою знизить її хоча б на 10%, то вона на 80% зменшить гормональні порушення, пов'язані з проявом клімаксу.

Тендітні, дрібкістні жінки теж схильні до більш виражених вікових змін: у них частіше проявляється остеопороз, виражені припливи. Лікарі категорично не рекомендують таким пацієнткам худнути і відмовляти собі в жирній їжі.

Поради щодо харчування                        

Те, чого раніше організм не помічав, за уповільнених метаболічних процесів більше «не зійде з рук». Це стосується продуктів, що підвищують глікемічний індекс: хлібобулочні вироби, солодощі.  Потрібно змінювати філософію харчування з переважанням клітковини, фруктів і овочів.

Корисно вживати продукти, багаті на фітоестрогени. До них належать ферментована соя – тофу, олія та насіння льону, сочевиця.

Актуальна така амінокислота, як бета-аланін. Вона відповідає за терморегуляцію і допомагає при припливах. Її можна додатково вводити у раціон з біодобавками.

Важливо не забувати про мікроелементи. Наприклад, магній дуже добре допомагає в разі припливів, порушеннях сну, знятті стресу.

З віком жінки схильні до збільшення ваги і появи зайвих кілограмів. Якщо до цього питання підходити грамотно і спокійно, то можна створити новий стиль свого життя, сповненого задоволень і нових захоплень.

Заказать сейчас