Чи корисний секс для мозку?

Чи корисний секс для мозку?

Той, хто вважає, що гармонійне і повноцінне сексуальне життя можливе тільки в молоді роки, помиляється. Як показують дослідження, проведені в Німеччині, дуже багато людей після 60 років продовжують регулярно займатися сексом. На думку психотерапевта Фолькера ван ден Бума з Аахена, фахівця з подружньої сексуальної психотерапії з 30-річним стажем, секс у літньому віці – це справжній еліксир молодості.

Такого ж висновку дійшли вчені з Чиказького університету, чия стаття була опублікована в Journal of Sex Research 28 липня 2023 року.

Результати п'ятирічного дослідження підтверджують, що секс оберігає літніх людей від деменції.

Щоб з'ясувати, як пов'язані сексуальне життя та інтелект у літньому віці, дослідники проаналізували дані 1680 літніх людей від 62 до 90 років. На початку дослідження і через п'ять років усі вони пройшли тестування на робочу пам'ять, концентрацію уваги, зорово-просторову орієнтацію та інші когнітивні функції. Учасники також відповідали на запитання про своє сексуальне життя – як часто вони займаються сексом і чи відчувають при цьому фізичне та емоційне задоволення.

Чоловіки та жінки віком від 62 до 74 років, які часто займаються сексом і кажуть, що отримують від цього задоволення, показали значно вищі результати в тестах на когнітивні здібності, як на початку дослідження, так і через п'ять років, ніж їхні однолітки, чиє сексуальне життя виглядало менш вражаючим.

Секс дуже корисний і для людей, старших за 75 років, причому тут важлива не якість, а кількість – що частіше, то краще, вважають дослідники. У такому похилому віці головне не перемога, а участь: у літніх людей, які мали раз на тиждень сексуальну активність, показники за когнітивними тестами були вищими, ніж у їхніх однолітків, які не займалися сексом взагалі.

Річ у тім, що старіння пригнічує процес нейрогенезу – утворення нових нейронів – у гіпокампі, частині мозку, що відповідає за пам'ять. Під час оргазму в мозку відбувається потужний викид "гормону задоволення" дофаміну, який, навпаки, сприяє нейрогенезу і тим самим діє по збереженню пам'яті.

За даними спільного дослідження наукових установ Німеччини, включно з Берлінським університетом імені Гумбольдта, Шаріте та Товариством Макса Планка, майже третина 60-80-річних людей ведуть більш активне статеве життя, ніж 20-30-річні.

На думку дослідників, цей ефект пояснюється тим, що хороший секс піднімає настрій, знижує рівень стресу і допомагає мозку впоратися з його шкідливим впливом.

Медична наука доводить і стверджує – секс запобігає деменції у літніх людей.

Заказать сейчас