10 заболеваний наследуемых по женской и мужской линии

10 заболеваний наследуемых по женской и мужской линии

Вираз: «Це у мене спадкове», - ми часто вживаємо по відношенню до самих різних речей.  Під термін «спадкове» підпадає і колір волосся, і додавання фігури, і регулярні простудні захворювання.  Дуже часто ми посилаємося на спадковість, маючи на увазі захворювання, проте, це не завжди збігається з дійсністю.  Які ж хвороби ми отримуємо від батьків і чи можна їх попередити читайте далі.

Існують хвороби, з найбільшою ймовірністю передаються у спадок.  Таких захворювань фахівці налічують більше шести тисяч, однак серед них є такі, які переходять з покоління в покоління.

1. Передчасне старіння.  Вченими було виявлено набір генів, що відповідають за те, як довго людині «пощастить» уберегти свою молодість.  Передача генів відбувається по материнській лінії.  Існує ймовірність отримати в спадок пошкоджену ДНК, і тоді процес старіння буде протікати швидше.

Поки вченими не розроблені механізми, як повернути час назад, тому має стати звичкою застосування захисних засобів з високою SPF-захистом, так як чутливість до сонячних променів також залежить від спадкових факторів.

2. Глаукома.  Прогресуюче захворювання очей, при якому відзначається періодичне підвищення внутрішньоочного тиску і зниження гостроти зору.  Захворювання розвивається повільно.  Глаукома у представниць прекрасної статі зустрічається частіше, чому у чоловіків, а генетичні зміни, які несе це захворювання, передаються у спадок.  Медики рекомендують регулярно проходити обстеження у фахівця, а також включити в список помірні фізичні навантаження.  Не завадять і заняття йогою, проте потрібно виключити пози, де йде пряма навантаження на шию і плечовий пояс.

3. Мігрень.  Схильність до захворювання пов'язана зі специфічною активністю судин головного мозку, яка є наслідком генетики.  Жіноча половина населення страждає від мігрені в три рази частіше, ніж чоловіча.  Запобігти частоту нападів і полегшити свій стан допоможе суворе дотримання здорового способу життя: виключити прийом алкогольних напоїв, тютюнових виробів, скоротити вживання шоколадних виробів, кофеїну і цитрусових - ці продукти викликають напади мігрені.  Намагатися уникати місць з різкими запахами і надто яскравим світлом.  Знаходити час для релаксації і відпочинку.

4. Хвороба Альцгеймера.  Захворювання викликає проблеми з пам'яттю, мисленням і поведінкою і спостерігається частіше у жінок.  Ліки від цієї недуги, на жаль, ще не розробили, однак можна істотно зменшити ризик при веденні правильного способу життя.

До попереджувальних заходів відносяться: контроль рівня артеріального тиску і холестерину;  відмова від куріння;  заняття спортом;  обмеження цукру і збільшення фруктів і овочів в раціоні.

5. Хвороби серця.  Смертність жінок від наслідків захворювань серцево-судинної системи досить висока.  Не останню роль, яка впливає на розвиток хвороб серця, тут грають спадкові чинники.  Наприклад, жінкам передається від матерів певний тип відкладення жирів: якщо він накопичується за типом фігури нагадує яблуко, то ймовірність розвитку проблем з серцем збільшується.

6. Рак молочної залози і яєчників.  Відмітна і успадковується мутація генів по жіночій лінії ставати одним з факторів розвитку даних онкологічних процесів.  Однак фахівці вказують, що не завжди зміни генів трансформується в патологію, але слід дотримуватися профілактичних заходів.  Планувати появи на світ дитини бажано до 30 річного віку.  Згідно з дослідженнями, первісток до зазначеного терміну мінімізує ризик виникнення раку молочної залози.  Скоротити вживання міцних спиртних напоїв і сигарет.  Систематичне медичне обстеження у лікаря-гінеколога.

7. Діабет.  Виділяють два типи даного захворювання, і всі вони можуть передаватися з різною часткою ймовірності.  Наприклад, якщо один з батьків хворіє на діабет 1 типу, шанс успадкувати дана недуга становить 10%.  У батьків з 2 типом діабету, ці ризики зростають до 80%.  Тому, фахівці рекомендують тим, у кого по родинній лінії є хворі на цукровий діабет, періодично проходити обстеження.

8. Короткозорість.  Вчені виділяють 2 форми - вроджена і придбана.  Зовсім не обов'язково, що малюк повинен народитися вже з патологією.  Міопатія може сформуватися в процесі розвитку дитини.  При наявності короткозорості у обох батьків, в 50% випадків існує ймовірність, що діти також будуть страждати на цю недугу.  Однак прогресування міопатії можна пригальмувати, для цього потрібно лише дотримуватися простих правил - стежити за станом організму, як можна частіше перебувати на свіжому повітрі, повноцінно відпочивати в нічний час.  І само собою зрозуміло, безпосередньо піклуватися про зір.

9. Алергія.  Якщо батько і мати є алергікам, то ймовірність того, що і у дітей теж буде алергія досить висока, але, можливо, до інших антигенів, що викликають алергічні реакції.

Дослідження, проведені в 2011 році, показали, що спадкування даного захворювання пов'язане з підлогою.  Так, сини частіше успадковують алергію від батьків, а дочки - від матерів.  Хочеться відзначити, що передається не специфічна алергія, а схильність до її розвитку.  Основним правилом профілактики алергії є недопущення ситуацій, що провокують загострення захворювання.

10. Захворювання сечовивідної системи.  Американські вчені встановили, що до виникнення відкладень в нирках можуть сприяти деякі спадкові особливості обміну речовин.  Дослідження показали, що схильність до утворення каменів в сечостатевій системі становить близько 40%.  Ця ситуація ставати вираженої в тому випадку, якщо кілька поколінь родини проживало в районах з жорсткою водою.

При цьому з'ясувалося, що можна знизити ризик їх утворення, виконуючи кілька простих правил: рекомендується прибрати зі свого раціону занадто міцні чай і каву;  бажано по можливості обмежити вживання кухонної солі, так як одним з моментів, що провокують утворення конкрементів, є якраз надлишок харчової солі в організмі;  необхідно скоротити вживання жирних і копчених страв, які здатні порушувати ліпідний обмін, що, в свою чергу, викликає загальне порушення метаболізму.  Для пиття рекомендується вживати воду зі слабкою мінералізацією. 

Якщо Ви перебуваєте в групі ризику, ефективним помічником стане натуральний засіб КЕДЖІБЕЛІНГ МАКС, що застосовується як ефективний засіб для розчинення і виведення піску і ниркових каменів.  КЕДЖІБЕЛІНГ Макс має позитивний досвід застосування як в інших країнах, так і в Україні.

 

Заказать сейчас