Умные часы и здоровье

Умные часы и здоровье

Кілька років тому на ринку почала з'являтися нова категорія пристроїв - «розумні» годинник і смарт-браслети.

Годинники з усілякими додатковим функціоналом японці випускали ще на початку 90-х років.  Доповнювали калькулятором, диктофоном і всякими способами намагалися розширити ключове завдання носиться гаджета - показувати час.

А ось щоб вони об'єднували дії з мобільним телефоном, показували повідомлення і були здатні на щось більше, ніж просто показувати текстове повідомлення - все це прийшло набагато пізніше.

На сучасному етапі вони вміють повідомляти час, прочитувати наші смс, спонукати на заняття спортом, дбайливо будити в ранковий час, контролювати стан здоров'я.  Не дарма цей годинник називають «розумними».  Розглянемо детально, чому навчилися ці новомодні гаджети і яку користь можуть принести, щоб вирішити - чи варто купувати такий девайс або це чергова «революція в маркетингу».

Пунктуальність.

Годинники - це в першу чергу про час.  Разом з тим, екран смарт-годин значну частину часу залишається вимкненим з метою заощадження заряду.  На певних марках годин встановлений датчик для автоматичного включення екрану при підйомі руки, проте його точне спрацьовування відбувається не у всіх моделях.  Ще один нюанс: розглянути цифри на моніторі при яскравому світлі не завжди вдається - особливо на невеликому монохромному екрані бюджетних фітнес-браслетів.  І хоча смарт-годинник забезпечений великим набором функцій, але часом не виправдовують свою назву.  Варто зазначити, що для адептів класики існують смарт-годинник зі звичним циферблатом зі стрілками.

Весь час бути на зв'язку

Більшість з нас дістають телефон щохвилини, щоб переглянути поточне повідомлення.  Смарт-годинник дозволяють спокійно носити мобільний в сумочці, барсетці, при цьому не турбуючись прогавити важливий дзвінок або оповіщення.  Коли дзвінок обриває нас на півслові під час усного спілкування з ким-небудь, не доводиться вибачатися, припиняти спілкування і діставати телефон, щоб подивитися, хто дзвонить.

Тепер подивимося на це під іншим кутом.  А чи так необхідно це дублювання повідомлень на зап'ясті?

Отримати інформацію про списання суми з картки після зняття або 2-3 смс-ки на смарт-годинник приємно.  Але якщо основна частина роботи безпосередньо пов'язана з клієнтською програмою, необхідної для миттєвого обміну повідомленнями, то до смарт-годинах починаєш відчувати ненависть вже через пару-трійку днів.  Звичайно, можна все відключити, але з іншого боку можна пропустити насправді щось необхідне.

Пару років тому журнал Business Insider опублікував статтю про те, як часті повідомлення впливають на мозок і емоційний стан.  Доктор Робер Ластіг зазначив: «Повідомлення від мобільних телефонів змушують мозок перебувати в стані постійного стресу.  Це означає, та частина головного мозку, яка відповідає за найважливіші когнітивні функції зазнає перевантаження і дає збої в роботі ».

Тому варто подумати, чи варто додавати стресу в своє життя.

Здоровий спосіб життя

Сьогодні навряд чи зустрінеш займаються бігом людей або велосипедистів без характерного обода на зап'ясті.  У деякому роді розумні годинник і фітнес-браслети здатні мотивувати вести активний спосіб життя.

Якщо ви сидите без руху більше години, то фітнес-годинник повідомлять про це і порекомендує якусь рухову активність.  Припустимо, ви поставили перед собою мету проходити 10000 кроків щодня.  Гаджет буде регулярно нагадувати про це і мотивувати різними способами.  Діє багато фітнес-додатків з величезним набором можливостей.

Об'єднані зі смарт-годинами додатки моніторять тренування за запланованим планом, ведуть метадані і вносять корективи в програму тренувань в залежності від показників.

Якщо говорити головним чином про мотивацію - досить буде одного смартфона.

Говорити про витрачені калорії - це не про розумні годинник.  Все, що їм «відомо» - це поточний пульс, вік, стать і маса тіла.  Маючи тільки ці дані не можна правильно підрахувати спалені калорії.  Щоб це зробити, як мінімум потрібно кілька параметрів, а саме:

 •     Температура тіла;

 •     довкілля;

 •     вологість повітря;

 •     м'язова маса;

 • швидкість обміну речовин;

 • процентне відношення жиру в організмі;

 •     і багато іншого.

З цього випливає, що точність результату не надто постраждає, якщо витрачені калорії будуть підраховані за формулою з інету, замість показників фітнес-браслета.

Займатися спортом з розумними годинами весело.  Переглядати графіки пульсу, подоланий відстань, витрачені калорії - цікаво, але реальна користь від цього невелика.  Тим більше, що наші смартфони і так регулярно підраховують пройдений шлях і витрачені калорії (сподіваємося, ви про це знаєте).

Спостерігати за станом здоров'я

Лише тільки смарт-годинник забезпечили опцією вимірювання пульсу, в додатках відразу додалися функції контролю серцевої діяльності.  При підвищенні показника серцебиття годинник починає видавати сигнал.

З одного боку, ця опція в певних випадках насправді може попередити ризики для життя.  З іншого, вірогідність вимірів серцевих скорочень у багатьох дешевих браслетів, залишається під питанням.  Не кращим чином ситуація з функціонуванням контролю артеріального тиску та електрокардіограми на деяких моделях.  Поки що замінити прилади медичного призначення вони нездатні.  Правда, для тих, хто страждає захворюваннями серця додатковий контроль серцевих скорочень, нехай навіть з невисокою точністю - не буде зайвим.

Розробники роблять все можливе, щоб зробити смарт-годинник дійсно корисним і затребуваним предметом, проте на це потрібен час.

Кілька років тому початкові версії подібних годин виглядали непоказно і примітивно.  На сьогодні все набагато цікавіше: збільшується функціонал носяться «розумних» гаджетів, проте, на жаль, до сих пір у них відсутні дійсно важливі і необхідні для життя функції.

  Наприклад:

 • Годинник не здатні виміряти вміст цукру в крові, а це могло б полегшити життя великій кількості людей, які страждають на діабет.

 • У годиннику не передбачено вимірювання артеріального тиску, що робить аксесуар абсолютно марним для тих, хто бореться з гіпертонією.

 • Годинник не можуть сигналізувати про наявність конкрементів в нирках.

На сьогоднішній день розумні годинник за великим рахунком залишаються високотехнологічної іграшкою.

Поки ведуться розробки по створенню чергових розумних годин, провідний виробник рослинних екстрактів PHYTOCHEMINDO REKSA пропонує для лікування сечокам'яної хвороби ефективний засіб - КЕДЖІБЕЛІНГ МАКС.  Чотири компонента флори Південно-Східної Азії входять до складу КЕДЖІБЕЛІНГ МАКС надають чотири потужних швидких дії: літокінетіческіе, спазмолітичну, діуретичну, протизапальну.  Максимальні концентрації діючих речовин - гарантоване вирішення проблеми лікування

 

Заказать сейчас